Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου 2013

Δώστε τη δυνατότητα στους μαθητές σας να.... μπλογκάρουν!!!


Πώς θα το καταφέρετε αυτό, αγαπημένοι μου αναγνώστες; Μα με το Kidblog.org φυσικά! Η πλατφόρμα αυτή, αγαπημένοι μου συνάδελφοι, είναι φτιαγμένη ειδικά για παιδιά του δημοτικού, από 6 έως 12 ετών και τους παρέχει τη δυνατότητα να διατηρούν το δικό τους μπλογκ, δηλ. να κάνουν αναρτήσεις, να ανεβάζουν φωτογραφίες και βίντεο κλπ, κλπ.  Σημαντικό, είναι ότι είναι δωρεάν. Ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι παρέχει τη μεγαλύτερη δυνατή ασφάλεια για τα παιδιά αυτής της ηλικίας, αφού τον έλεγχο τον έχει ο δάσκαλος!

Και εξηγώ αμέσως πώς δουλεύει: 
Εσύ ο  εκπαιδευτικός δημιουργείς ένα λογαριασμό και αυτομάτως η πλατφόρμα δημιουργεί το αρχικό μπλογκ που είναι το δικό σου. Από κει και πέρα έχεις τη δυνατότητα να δηλώσεις τα ονόματα των μαθητών σου ως χρήστες δίνοντάς τους ένας απλό κωδικό, όποιον θέλεις εσύ. Κάθε φορά που δηλώνεις ένα χρήστη η πλατφόρμα αυτόματα δημιουργεί και ένα μπλογκ. Αν π.χ. δηλώσεις ως χρήστη το Γιαννάκη η πλατφόρμα δημιουργεί το Γιαννάκης's blog το οποίο είναι συνδεδεμένο με το αρχικό δικό σου μπλογκ. Τα μπλογκ των μαθητών είναι ιδιωτικά από προεπιλογή και ορατά μόνο από τους συμμαθητές και το δάσκαλο. Σου δίνεται βέβαια η δυνατότητα να δημιουργήσεις λογαριασμούς επισκεπτών (π.χ. γονέων), οι οποίοι απαιτούν κωδικό πρόσβασης για να δουν τις δημοσιεύσεις/σχόλια των παιδιών τους (επικοινωνία και με τους γονείς).


Η δημιουργία μιας μπλογκοτάξης έχει πολλά καλά. Οι μαθητές θα έχουν μια βιωματική εμπειρία μάθησης μέσα σε ένα ασφαλές περιβάλλον, θα έχουν ο καθένας τη δική του ιστοσελίδα για την οποία θα είναι υπεύθυνος να την εμπλουτίζει ανάλογα με την εργασία που θα έχει αναλάβει ή όχι και ακολουθώντας κανόνες καλής διαδικτυακής συμπεριφοράς, θα αλληλεπιδρούν μεταξύ τους αφού θα ανεβάζουν τις δημιουργίες τους και θα μπορούν να βλέπουν ο ένας του άλλου και να τις σχολιάζουν. 

Βέβαια η συγκεκριμένη πλατφόρμα έχει και ορισμένες αδυναμίες. Κατ' αρχήν οι επιλογές της είναι στα αγγλικά, αν και μπορείς να κάνεις αναρτήσεις φυσικά και στα ελληνικά. Μπείτε και δείτε το και θα καταλάβετε τι εννοώ. Επίσης δεν έχει επιλογές θεμάτων-φόντων για να γίνει πιο ελκυστική εμφανισιακά. Τέλος δεν σου δίνει τη δυνατότητα να προσθέσεις widgets, κάτι που τα μεγαλύτερα παιδιά μπορεί να τα απογοητεύσει. Είπαμε, η εφαρμογή είναι φτιαγμένη ειδικά για δημοτικό, που σημαίνει ότι είναι τόσο απλή που να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν εύκολα ακόμα και τα πρωτάκια, μη σας πω και τα νηπιαγωγάκια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου